Ton Lammers

Independent Arts and Crafts Professional

Ik wil hier natuurlijk blijven, maar we wisten vanaf het begin dat het eindig was. We hebben hier twintig jaar gewoond, gewerkt en onze zoon heeft er een fantastische jeugd gehad. 

Superstedeke is een kunstenaarsoase, verscholen tussen de Stedekestraat en de Lange Nieuwstraat. Voorheen was dit de Tarcisius basisschool, gebouwd in 1927. Het bestond uit twee vleugels, ieder met een eigen ingang: een voor jongens en een voor meisjes. Veel buurtbewoners en Tilburgers kennen het gebouw nog uit hun schooltijd. Nadat de school in 1996 verhuisde, hebben we geprobeerd het met een groep kunstenaars te kopen. Jammer genoeg konden we de benodigde 800.000 gulden niet bij elkaar brengen. De firma Van der Weegen verworf het pand en moderniseerde het. We kregen een langdurig huurcontract en gereduceerde huurprijs.

Superstedeke bestaat uit 3 woningen, 1 gymzaal en de 18 ateliers in de oude klaslokalen zijn groot, hoog en licht. We hebben een eigen tuin en zijn in 5 minuten bij het station. En ook al zit je in de stad, het is hier altijd stil. Iedereen floreert hier, de creatieve energie stroomt op een ruige plek als deze. We zijn met beeldhouwers, schilders, fotografen en andere beeldend kunstenaars. Ieder doet zijn ding, maar er is wel uitwisseling.

We hebben altijd bewust de verbinding gezocht met de omliggende wijk Theresia en deden mee met de cultuurnacht, stadswandelingen en open ateliers. Kunstroute Theresia eind 2020, was de laatste keer dat we ons werk aan het publiek konden laten zien. Daar was enorme belangstelling voor.

Ons huurcontract loopt ten einde. Met nog 5 of 6 kunstenaars verhuizen we in 2021 naar een pand in West, daar gaan we opnieuw beginnen. Superstedeke wordt getransformeerd tot hippe stadsappartementen.

Terug naar verhalen