Piet Duijts

Exploitant Nostalgische kermis

Het kermisleven zit ons in het bloed. Ik kom al 30 jaar op de Tilburgse Kermis en was een van de eersten met nostalgische kersmisattracties. Normaal komen we met 7 of 8 spulletjes, maar vanwege corona zijn we dit jaar met minder attracties en staan we op de Brokxlaan.

We hebben een luchtschommel, zwanenzweefmolen, rupsbaan, paardencarrousel, snoepkraam, wijnbar, spiegeltent en meerdere draaimolens. Mijn trots is een De Vos draaimolen uit 1909 met een diameter van 7 meter. Dat is echt een museumstuk, met zoveel details en attributen. Er staat ook een houten olifant op met een Indiase drijver, maar die heb ik eraf gehaald vanwege de discussie over het slavernijverleden.

We hebben altijd een goede band met de Gemeente gehad, gekozen voor het eerlijke gesprek. We moeten elk jaar weer meedingen om erbij te mogen zijn. De originaliteit van onze attracties is natuurlijk hoog. We staan met meerdere exploitanten bij elkaar en creëren onze eigen sfeer. Bij ons komen de kleinere kinderen, ouders, opa’s en oma’s, het gaat er heel gezellig en gemoedelijk aan toe. Soms komen ze iedere dag en we hebben met veel klanten en collega’s een jarenlange band.

Ons huis staat in de Betuwe, maar we reizen door het hele land en België. We zijn een echt familiebedrijf, mijn vrouw, dochters en schoonzoon draaien mee. Als we ’s avonds thuiskomen hebben we allemaal een ander verhaal, omdat iedereen bij een andere attractie staat. We kakelen samen na en dan gaat ieder naar z’n eigen caravan. Overdag zit ik altijd in m’n hokje, hou het overzicht, verkoop de kaartjes en babbel met de klanten. Ik weet van de helft waar ze vandaan komen en soms hoor ik het hele levensverhaal. Ik ben een blije man en geniet van wat ik doe.

Terug naar verhalen