Max Louwerse

Hoogleraar cognitieve psychologie en kunstmatige intelligentie Tilburg University

Een van mijn dromen is kinderen, leerlingen en studenten met interactieve technologieën zoals virtual reality zichzelf spelenderwijs te laten ontwikkelen en ze tot nieuwe inzichten laten komen.
Te laten denken: ‘Hé, ik dacht dat het over taal ging, maar ik heb wiskunde geleerd.’ Of andersom natuurlijk. Dat kan met de technologieën die we ontwikkelen.

Bij MindLabs laten we drie dimensies tot wasdom komen en elkaar versterken: expertise op MBO, HBO en wetenschappelijk onderzoek, met als aandachtsgebieden: virtual, mixed & augmented reality, natural language & data processing, robotics & avatars, serious games & learning.

In 2017 zaten we voor het eerst aan tafel om te praten over MindLabs, hoewel ik die naam eigenlijk pas later had bedacht. Bij het Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in Den Bosch staat data science centraal, bij de Technische Universiteit Eindhoven de ‘high tech.’ In Tilburg maken we de combinatie tussen menselijke en kunstmatige intelligentie. We zijn één groot laboratorium, een broedplaats waar mensen samenkomen in gamma en bèta wetenschappen. Vanaf die eerste gesprekken hebben we elkaar steeds goed vastgehouden: Tilburg University, Fontys, ROC Tilburg, Provincie Noord-Brabant, de Gemeente Tilburg en bedrijfspartners. Wij zijn dan misschien de founding fathers, maar ons netwerk en partnerschappen groeien nog dagelijks.

De wereld verander snel, kunstmatige intelligentie, ontwikkelt zich zo snel, en er zijn zoveel maatschappelijke uitdagingen, dat we volle kracht vooruit moeten. Ofschoon de inhoud van ons programma leidend is, is het gebouw natuurlijk van meerwaarde. We combineren architectuur van de oude spoorwegwerkplaats met moderne architectuur en nieuwe technologieën. Ik hoop dat het zo gaat werken: je loopt het gebouw in en je stopt je telefoon weg omdat je voelt: dit hier, hier gebeurt zóveel, dát is pas interessant!

Terug naar verhalen