‘Maak Tilburg maar wat mooier, meiske’ zei m’n opa toen ik hem vertelde dat ik hier ging wonen. Dat raakte een snaar en het voelde bijna als een opdracht. Ik streek hier in 1985 neer en maakte vele wandelingen door Tilburg. Opvallend waren de talloze lege, dorre zandvlaktes, zonder water en nauwelijks groen. Symbolen van armoede. Ik wilde iets doen voor de stad.
Ik voel een diepe verbondenheid met de aarde en water is mijn stuwende kracht. Levend water welteverstaan, dat wil zeggen schoon, stromend en aangesloten op een kringloop van natuurwater. Mijn wens was om het water terug te brengen in Tilburg, want ooit stroomden hier 35 beken. Ik ben blij dat ik als een van de acht kwartiermakers mijn droom heb kunnen realiseren in het Spoorpark, een uitzonderlijk en grensverleggend burgerinitiatief, mede dankzij Gemeente Tilburg, die mee durfde te veranderen. Ik voel me heel gelukkig als ik de kinderen zie spelen en mensen van alle leeftijden zie genieten van het water en het park.
Het ontworpen watersysteem bestaat uit een waterplein, een ondiepe natuurlijke speelbeek, een grote vijver die het regenwater van een groot gebied kan bergen en een groene vallei. De zuivering van het water gebeurt door uv-licht en door planten via een helofytenfilter. Een jaar na opening van het Spoorpark (op 21 juni 2019) heeft het al een enorme diversiteit aan planten en dieren: er zijn negen bijensoorten geteld en meer dan 165 plantensoorten. Nu hiermee mijn droom is gerealiseerd, wil ik graag anderen helpen hún droom waar te maken voor een betere leefomgeving.’
© 2025 Gerdien Wolthaus Paauw |