Ingrid van der Heijden

Architect WillemII Passage en Locomotiefhal

‘Het grootste compliment vind ik nog steeds dat mensen van hun fiets stappen en de glazen wand van de WillemII Passage willen aanraken. Dat is precies wat we voor ogen hadden: een muur die triggert en fascineert. De WillemII Passage is geopend op 12 mei 2016 als  verbinding tussen het centrum en de Spoorzone. Zodra het lintje was doorgeknipt maakten mensen er gebruik van, dat was geweldig om te zien’.

‘Vervolgens wonnen we de tender die door de Gemeente was uitgeschreven voor het ontwerp van de LocHal. Het winnende team bestond uit Civic, Braaksma & Roos en Inside Outside. We troffen een leeg gebouw van enorme omvang en wilden er een betekenisvolle plek van maken die aansluit bij de omgeving, de Tilburgse gemeenschap en het textiele verleden. In de LocHal word je getroffen door iets dat groter is dan we gewend zijn; ruimtelijkheid, schoonheid en vitaliteit in het gebruik. Het gebouw is heel open als je oost-west kijkt en veel intiemer als je noord-zuid kijkt. Er is zoveel licht. Daarom hebben we de plafonds in de lage gedeeltes zwart gemaakt, vanuit de behoefte om beslotenheid te omarmen. Het trappenlandschap en de textielen benadrukken hoogte, tegelijkertijd heeft het gebouw diepte. Mensen voelen zich thuis in de LocHal, de studentenwerkplekken zijn continue bezet en reeds tijdens de bouw werd een huwelijksaanzoek gedaan!

Iedereen die aan het project heeft meegewerkt voelde dat het heel bijzonder werd. ‘Ik draag hier bij’ was het onderliggende gevoel. Dat het ontwerp zoveel prijzen heeft gewonnen, had ik nooit kunnen bedenken. Ik ben ongelofelijk trots, maar soms is het succes ook een last: je moet laten zien dat je het steeds weer kunt doen. Tegelijkertijd is dat een prachtige drijfveer.’

Terug naar verhalen