Ingrid Luycks

Galeriehouder, coöordinator/initiator Stichting Beyond Borders

“Beyond Borders organiseerde van september 2014 tot maart 2016 tentoonstellingen en manifestaties in de Polygonale Loods, rondom het thema ‘Grenzen’. Met onze programmering wilden we niet alleen terugblikken, maar de betekenis van de allesverwoestende Eerste Wereldoorlog voor het heden, onze huidige samenleving, zichtbaar en invoelbaar maken. Vanwege de cruciale rol die grenzen spelen bij het ontstaan van oorlogen werd dit het centrale thema van de meerjarige manifestatie”.

“Van de gemeente Tilburg kregen wij een tot de verbeelding sprekende historische restauratiewagen tot onze beschikking, die wij omdoopten tot ‘denktrein’. Ook in de tentoonstellingen speelde het motief ‘treinwagon’ een prominente rol. Niet in de laatste plaats het kunstwerk ‘Wagon-Emplacement’ van Jan Doms, een wagon van glas en staal: een robuust, maar tegelijkertijd kwetsbaar icoon.

We hebben tal van activiteiten georganiseerd: met ROC studenten, kinderen uit asielzoekerscentra, schrijvers, politici, beeldmakers en ondernemers. Tweewekelijks organiseerden we Poëzie Polygonaal. Stadsdichter Martin Beversluis haalde vele dichters, slammers en singer-songwriters uit Nederland en Vlaanderen bij elkaar om met elkaar grenzen te verkennen tussen taal, muziek en performance. In totaal hebben 5250 mensen de Polygonale Hal bezocht.

We hopen dat deze prachtige locatie zijn monumentale uitstraling blijft behouden, en dat de ‘denktrein’ een waardige plek krijgt elders in de Spoorzone.”

Terug naar verhalen