Frans van Meurs

Hijskraanmachinist Clarissenhof

Tilburg is een preutse stad. Ja, ik kan er verder ook niks aan doen, maar als je zo hoog zit als ik, dan zie je alles... Bij een bouw in Den Haag stond m’n kraan vlakbij een appartement van Willem-Alexander. Als hij op z’n dakterras was, zwaaide hij altijd naar mij. Toffe vent. We hebben er een goede koning aan.

Clarissenhof Tilburg is met 339 woningen en appartementen een grote bouw en er zit flinke vaart achter. Soms doe ik wel 150 hijsjes op een dag. Ik communiceer via walky talky met de mannen op de grond en dankzij camera en beeldscherm heb ik zicht op plekken die ik vanuit de cabine niet kan zien. Ik ben sinds 1975 kraanmachinist en heb dus een brok ervaring. Maar je moet ontzettend blijven opletten, want een fout is zo gemaakt.

Ik zit op 45 meter hoogte en ga gedurende de dag niet naar beneden, behalve voor de grote boodschap (voor de kleine heb ik een fles). ’s Avonds zet ik de kraan in z’n vrij, dan kan hij met alle winden meewaaien. Dat is voor de veiligheid van groot belang. Thuis vertel ik m’n verhaal en soms ga ik met de vrouw langs een bouw die ik heb gedaan. Dat is gaaf, ja.

Terug naar verhalen