‘O ja, dat ga ik doen’ was mijn spontane reactie toen ik gevraagd werd als kwartiermaker in de Proeftuinbibliotheek De Kennismakerij. We kregen een plek in de voormalige spoorwegwerkplaats, Hal 79. Het was oud en een beetje ranzig, we hadden een geleende bar en schonken koffie uit thermoskannen. Onze opdracht was vaag maar fantastisch: experimenteren met de podiumfunctie van de bibliotheek. Het ging en gaat over het delen van kennis en verhalen op andere manieren dan via het boek. We waren een freewheelend eilandje en gingen hals over kop van start vanaf september 2014.
In eerste instantie namen we vaak zelf het initiatief voor programma’s, maar al snel kwamen er zoveel ideeën uit de stad en liep onze agenda over. Nu zijn er in 6 gemeenten, op 15 vestigingen van Bibliotheek Midden-Brabant programmakers aan werk. We programmeren rondom meerdere programmalijnen zoals bijvoorbeeld gender, klimaat en democratie. Sinds de coronapandemie maakten we al 23 online KennisMakerijRevue’s over uiteenlopende, relevante maatschappelijke onderwerpen.
In januari 2019 zijn we verhuisd naar de LocHal. Dit hoge gebouw geeft ook ruimte in je hoofd, een gevoel van vrijheid. Alle architectuurprijzen die de LocHal heeft gewonnen maken ons trots, maar uiteindelijk word ik het meest blij van connecties maken. Dat oud en jong hier door elkaar loopt en iedereen welkom is met zijn of haar verhaal.
Ik fietste op een avond van huis naar de KennisMakerij om te openen voor een thema-avond over #MeToo en vroeg me af: ‘Zou ik zelf wel naar deze avond gaan, wat als er niemand komt? In no time zat het bomvol met jongeren. Dat geeft me zoveel vertrouwen, dat de wereld nog niet zo fucked up is zou je kunnen denken. Jongeren gaan het beter doen!
© 2024 Gerdien Wolthaus Paauw |