“De LocHal heeft alle verwachtingen overtroffen. Vlak na de opening heb ik mijn vrouw het gebouw laten zien. Onze kinderen hebben vanaf het balkon een half uur naar de treinen staan kijken. Geweldig! Ook ontmoette ik een aantal Tilburgse dames die echt ontroerd waren door het gebouw, dat dit in hún stad, hún Tilburg was. Toen wist ik dat het werkte, dat we het goed hebben gedaan. Dit is ook bevestigd door de vele nominaties en prijzen die de LocHal in de wacht heeft gesleept, ook internationaal. Dat de LocHal een welkome ‘huiskamer’ is, zie je ook aan studenten die er hele dag zitten te studeren. Ze worden echt inwoner en gaan zich hier aarden. Belangrijk dat ze zich aan de stad verbinden en blijven”.
“Oorspronkelijk was het plan om veel meer gebouwen van de voormalige NS-Werkplaats te slopen. Het stadsbestuur heeft miljoenen bij elkaar gesprokkeld om deze monumentale gebouwen te kunnen behouden. Ze vormen een gouden kans voor een stad zonder historisch stadshart. De Spoorzone is een betekenisvolle tijdslaag voor Tilburg, ook voor toekomstige generaties. Het is belangrijk om te weten waar je wortels liggen, waar je als stad vandaan komt, maar we moeten er geen open lucht museum van maken. De Spoorzone wordt onderdeel van de stad en zal met haar meegroeien.
De komende jaren wordt de Spoorzone doorontwikkeld en zullen nieuwe betekenisvolle plekken en gebouwen aan het gebied worden toegevoegd. Plekken waar je kan leren, ontdekken of ondernemen, zoals het MindLabs-gebouw rond de voormalige Hal 70. Of het gerenoveerde gebouw waar de Hall of Fame een permanent onderkomen gaat krijgen. Ik hoop dat het ook in de toekomst een spannend gebied blijft, dat de stad de nodige ‘zuurstof’ geeft.”
© 2024 Gerdien Wolthaus Paauw |